Una jove de BCN afronta una petició de 4 anys de presó per rapar una amiga en un càstig gitano

3/5/2007


Una jove de Barcelona s'enfronta a una condemna de més de quatre anys de presó per haver tallat els cabells a tisorades a una amiga de qui sospitava que tenia una relació amb el seu nòvio, en compliment d'una llei gitana que estableix aquest càstig a les dones que es fiquen en un matrimoni. L'Audiència de Barcelona ha acollit avui el judici contra María Magdalena G., que ha reconegut que va rapar la melena a la víctima per castigar-la, però ha insistit que la seva amiga no es va resistir que li tallessin els cabells perquè, encara que és paia, coneix aquesta tradició de l'ètnia gitana i la va acatar.

La noia, que va abandonar el barri amb la seva família durant dues setmanes arran del trauma que li va suposar el tallat de cabells, ha afirmat que fins a aquell dia desconeixia el càstig previst per la tradició gitana, però que de totes maneres no l'hauria acatat perquè no pertanyia a aquesta ètnia. A més, el nòvio de María Magdalena G. estava "casat i amb fills", segons la denunciant, que ha afirmat que l'entorn de la processada l'ha amenaçat amb represàlies una vegada acabi el judici.

Pel fiscal, en aquest cas "és més greu el tallat de cabells que les bufetades", perquè suposa un atemptat a la dignitat de la persona i perquè recorda "altres èpoques" en què s'aplicava aquest càstig per humiliar les dones considerades reprovables.