Una noia del Canadà aconsegueix que condemnin el seu camell.

11/1/2008 a elperiodico.es

IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Qui és responsable de la drogoaddicció: qui ven les drogues o qui les consumeix voluntàriament? El complex debat s'ha intensificat al Canadà, on els tribunals civils han donat la raó a una drogoaddicta que va presentar una demanda contra el seu camell.

Sandra Bergen tenia 19 anys el 2004, quan va patir una sobredosi de crystal meth (una metamfetamina) que la va deixar en coma 11 dies, va estar a punt de causar-li una aturada cardíaca i li va provocar seqüeles físiques.El 2005, Bergen --que consumia drogues des dels 13 anys-- i la seva família van presentar una demanda civil acusant de negligència Christian Davey, un conegut de l'institut que li va facilitar la substància. Segons la demandant, Davey li va donar sabent que era altament addictiva i perillosa amb el propòsit de fer diners i causar-li "sofriment físic i mental". En la demanda també hi surt l'àvia de Davey, ja que els dos joves eren a casa seva quan es van produir els fets. Davey va intentar defensar-se als tribunals dient que Bergen va demanar i va consumir voluntàriament la droga i "en va assumir els riscos". No obstant, va ser condemnat per negar-se a contestar preguntes sobre qui li va facilitar a ell la substància prohibida (algú no identificat que també apareix en la demanda).

Ara, el camell haurà de pagar una quantitat que es determinarà en una altra vista. La noia, de moment, demana 50.000 dòlars (37.800 euros).La noia i la seva família consideren el resultat com una victò-ria legal i esperen que creï precedent perquè altres drogoaddictes demandin els seus proveïdors.

Per alguns experts, no obstant, la justícia els ha donat la raó per una qüestió tècnica, no pel contingut de les seves acusacions.